Zonneallergie voorkomen


<

De beste behandeling van zonneallergie is om de zonneallergie simpelweg te voorkomen. Hoe dit wordt gedaan hangt af van het type zonneallergie en de ernst van de zonneallergie.

Blootstelling voorkomen

De beste manier om een zonneallergie te voorkomen is de blootstelling aan zonlicht of andere vormen van UV-licht, zoals de zonnebank, zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan gedaan worden door in de schaduw te blijven en de huid te bedekken met kleding die dik genoeg is om UV-licht tegen te houden. Daarnaast is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Afhankelijk van de gevoeligheid van de persoon kan de factor worden bepaald. Zeker wanneer de zonkracht sowieso al groot is, is het verstandig zonnebrandcrème te gebruiken om ook verbranding en huidschade te voorkomen.

Tolerantie tegen zonlicht opbouwen

In veel gevallen van zonneallergie kan het lichaam een tolerantie opbouwen tegen zonlicht. Veel mensen krijgen vooral in de lente last van een zonneallergie, wanneer het lichaam nog niet gewend is aan veel blootstelling aan licht. Gedurende de winter is de huid nauwelijks blootgesteld geweest aan zonlicht, wat het contrast met een mooie lentedag erg groot maakt. Zorg zeker in het begin van de lente voor een geleidelijke blootstelling aan zonlicht. Smeer zonnebrandcrème en bedek de huid voldoende. Bij ernstigere gevallen van zonneallergie kan er kunstmatige tolerantie tegen UV-licht worden opgebouwd. De patiënt zal in een dokterspraktijk gedurende steeds langere tijd worden blootgesteld aan UV-licht, zodat het lichaam een tolerantie kan opbouwen. Deze manier van tolerantie opbouwen is veiliger dan dit zelf in de zon te doen, omdat er meer controle is over de hoeveelheid blootstelling. Deze methode is echter alleen nodig bij en zeer grote gevoeligheid voor zonlicht, wat bij de meeste personen met een zonneallergie niet het geval is.