Zonneallergie symptonen


<

Een zonneallergie is relatief gemakkelijk te herkennen aan de symptomen. Hoewel een zonneallergie lijkt op andere types van huiduitslag, kan er toch vaak gemakkelijk worden geconcludeerd dat de uitslag is ontstaan door zonlicht. Hieronder een overzicht van de mogelijke symptomen van een zonneallergie.

Types zonneallergie

Er zijn grofweg drie types zonneallergie die elk net iets andere symptomen veroorzaken. Het meest voorkomende en doorgaans ook meest onschuldige type zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Daarnaast is zogenaamde foto contactallergie. Dit is een allergische reactie op een bepaalde stof die op de huid terecht is gekomen. Wat deze stof is, verschilt per persoon en kan in feite alles zijn. Het komt regelmatig voor dat er in zonnebrandcrème allergenen zitten waar sommige mensen op reageren. Bij foto contactallergie is er naast contact met de stof ook zonlicht nodig, voordat er een allergische reactie optreedt. Het derde type zonneallergie, en meestal ook het meest ernstige type, is solitaire urticaria. Hierbij ontstaan onder invloed van zonlicht galbulten op de huid die pijnlijk zijn en een flink formaat kunnen krijgen. Hiervoor is speciale behandeling noodzakelijk.

Symptomen polymorfe lichteruptie en foto contactallergie

Bij zowel polymorfe lichteruptie als foto contactallergie ontstaan vaak dezelfde soort symptomen. In de meeste gevallen wordt de huid rood en begint deze te jeuken en/of pijn te doen. De huid is gevoelig en er kunnen kleine blaren of blaasjes ontstaan op de huid. In sommige gevallen gaat de huid ook schilferen. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid blaren en blaasjes die zijn ontstaan. De eerste symptomen treden meestal op binnen 24 uur, maar het kan voorkomen dat de eerste symptomen zich pas enkele dagen na blootstelling aan zonlicht openbaren. Tegen de klachten zijn er verschillende crèmes die helpen. Lees hier meer over op de pagina. zonneallergie behandeling.