Zonneallergie oorzaak


<

Zonneallergie is een overgevoeligheid van het immuunsysteem tegen licht, specifieker, UV-licht. Waarom het lichaam een overgevoeligheid ontwikkelt is vaak niet geheel duidelijk. Wat er precies gebeurt bij een allergische reactie is echter wel opgehelderd.

Neutrofielen en regulatoire T-cellen

Neutrofielen en regulatoire T-cellen zijn twee type cellen die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Normaal gesproken is hun rol het opruimen van indringers, zoals bacteriëen en virussen, of dit proces te assisteren. Soms kan het echter voorkomen dat het afweersysteem ook reageert op stoffen waar het helemaal niet op zou moeten reageren. In veel gevallen is deze reactie ook nog eens vrij sterk. Dit is een allergische reactie. Hoewel UV-licht geen tastbare deeltjes bevat, kan het ook zorgen voor een allergische reactie. Het UV-licht wordt opgevangen door de huid, wat normaal gesproken zorgt voor onderdrukking van het afweersysteem. Bij een zonneallergie gebeurt dit echter niet, wat een allergische reactie veroorzaakt. Bij sommige types zonneallergie gaat het om een combinatie van het in contact komen met een vreemde stof en blootstelling aan UV-licht. Hier wordt doorgaans allergisch gereageerd op de vreemde stof, maar is er UV-licht nodig voor de allergische reactie zelf.

Waarom een allergische reactie

Waarom een allergische reactie Waarom de ene persoon een allergische reactie tegen zon ontwikkelt en de andere persoon niet, is nog niet geheel duidelijk. De meest voorkomende vorm van zonneallergie, polymorfe lichteruptie, waar puur op het UV-licht gereageerd wordt, is niet erfelijk. Wel is het duidelijk dat meer mensen last krijgen van zonneallergie in de lente, wanneer er na een lange tijd van relatief weinig blootstelling aan zonlicht (de winter), er ineens een grote blootstelling aan licht komt. Het lichaam moet zich hierop aanpassen, maar doet dit soms niet goed. In plaats van gewenning treedt er een allergische reactie op. In veel gevallen zal het lichaam later alsnog wennen aan zonlicht. Soms moeten er echter maatregelen worden genomen om verdere reacties te voorkomen. Bekijk voor meer informatie hierover op de pagina zonneallergie behandeling.