Zonneallergie behandeling


<

In de meeste gevallen is een zonneallergie vrij onschuldig. Er treedt wat jeuk en irritatie op, al dan niet met een rode huid en bultjes. De allergie gaat vanzelf over en ingrijpen is niet nodig. Bij sommige types van zonneallergie en sommige personen is de reactie echter sterker. Hier kan behandeling nodig zijn voor genezing van zonneallergie.

Bescherming tegen zonlicht

De meest voor de handliggende methode van bescherming en behandeling tegen zonneallergie is verdere blootstelling aan zonlicht te beperken. Dit kan op meerdere manieren worden bewerkstelligd. De simpelste manier is de gevoelige plekken op de huid af te dekken met kleding, liefst UVA-werend. Daarnaast is het verstandig zonnebrand te smeren op de plekken waar een allergische reactie is opgetreden. Bij een hoge zonkracht is dit sowieso aan te raden om verbranding en huidschade te voorkomen. Afhankelijk van de ernst van de allergische reactie kan de factor van de zonnebrand bepaald worden.

Crème tegen zonneallergie

Een ietwat heftigere manier van behandeling tegen zonneallergie is het gebruik van crème op de huid die het immuunsysteem onderdrukt. Dit zijn vooral crèmes met de zogenaamde corticosteroïden, zoals cortisol. Dit lichaamseigen hormoon onderdrukt het afweersysteem en onderdrukt daarmee ook de allergische reactie. Ook antihistaminica behoren tot de mogelijkheden. Deze middelen remmen de afgifte van histamine, een eiwit dat de allergische reactie op gang helpt in het lichaam. Tegenwoordig zijn er ook zonneallergie sprays beschikbaar die de allergische reactie ook zullen tegen gaan en voorkomen.